Περιγραφή
Η τελευταία εμφιάλωση από το τεράστιο απόθεμα Caroni rum που ανακάλυψε ο Luca Gargano το Δεκέμβρη του 2004, αποτελεί ένα μίγμα 24 βαρελιών. Είχαν παλαιωθεί από το 1996 ως το 2008 στο αρχιπέλαγο του Trinidad και Tobago, πριν συνεχίσουν την ωρίμασή τους μέχρι το 2019 στη Γουϊάνα. Σε αυτά τα 23 έτη, οι άγγελοι πήραν ένα γενναίο μερίδιο που έφτασε το 85% (το ποσοστό αποστάγματος που εξατμίστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και του πορώδους χαρακτήρα των δρύινων βαρελιών). Το αρτικόλεξο HTR στην ετικέτα του Caroni “The Last’ τα λέει όλα: Heavy Trinidad Rum!
Από το 1923 που το εργοστάσιο ζάχαρης μετατράπηκε σε αποστακτήριο και μέχρι το 2003 που έκλεισε, το Caroni Distillery αποτέλεσε το χρυσό τέκνο του νησιού Trinidad. Τοποθετημένο στην καρδιά των φυτειών ζαχαροκάλαμου, το διάσημο αποστακτήριο εδραίωσε την φήμη του για την παραγωγή ενός κορυφαίου heavy rum, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Βρεττανικού Ναυτικού. Το 2003 όμως, το κλείσιμο της κρατικής βιομηχανίας ζάχαρης σήμανε την πτώση της παραγωγής τοπικού ζαχαροκάλαμου και σύντομα οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο του αποστακτηρίου.
Κάπου στο 2004 ο Luca Gargano από τον οίκο La Maison and Velier, βρέθηκε στο Trinidad με τον φωτογράφο Fredi Marcarini για ένα αφιέρωμα στο ρούμι της Καραϊβικής. Ο δρόμος τον έβγαλε στο Caroni Distillery θεωρώντας ότι ήταν ακόμα σε λειτουργία. Οι εικόνες εγκατάλειψης τον εξέπληξαν και μια γειτόνισσα του εξήγησε τι είχε συμβεί. Τον σύστησε στον εκκαθαριστή της περιουσίας Rudy Moore, ο οποίος τον οδήγησε στο εσωτερικό των αποθηκών, όπου αντίκρυσε ένα θέαμα που δεν μπορούσε ούτε στα πιο τρελλά του όνειρα να οραματιστεί: εκατοντάδες βαρέλια με ρούμι προς πώληση, μερικά εκ των οποίων από το 1974! Αμέσως πήρε 2 αποφάσεις, να αγοράσει και να εμφιαλώσει αναλλοίωτο το περιεχόμενο όλων των βαρελιών καθώς και να χρησιμοποιήσει το φωτογραφικό υλικό του Fredi Marcarini για τις ετικέτες. Οι δύο αυτές αποφάσεις γέννησαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως το “Caroni phenomenon”.
Η μοναδικότητα των 57 εμφιαλώσεων που ακολούθησαν δημιούργησε έναν μύθο και οι τιμές των σπάνιων φιαλών εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.
Σώμα: Εξωτικά φρούτα, μαύρη σοκολάτα, μαρμελάδα και αρώματα γιασεμιού
Επίγευση: Το αποφασιστικό τελείωμα μοιάζει με κάπνισμα πούρου με μια νότα ώριμης μπανάνας στο άκρο του ουρανίσκου.